Svetski dan borbe protiv dijabetesa – 14. novembar 2022. godine

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabeta u Ambulanti doma zdravlja u Banatskom Karlovcu, patronažna sestra Marina Žižaković je održala kratko predavanje o značaju prevencije i pravilnog lečenja ove hronične bolesti. Tom prilikom uručila je flajere sa neophodnim, korisnim informacijama, merila vrednosti šećera u krvi, vrednosti arterijskog krvnog pritiska.

Svetski dan borbe protiv dijabetesa predstavlja najveću svetsku kampanju posvećenu podizanju vesti o dijabetesu. Pokrenut je 1991. godine od strane Međunarodne federacije za dijabetes (IDF) i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) kao odgovor na eskalirajuću zdravstvenu pretnju koju predstavlja dijabetes. Hiljade lokalnih kampanja, aktivnosti, projekcija, sastanaka i događaja održavaju se svake godine 14. Novembra, ali i tokom celog meseca novembra.

Ovaj dan ima za cilj da bude vodeća platforma za promovisanje napora za zagovaranje za dijabetes, da promoviše važnost preduzimanja koordinisanih i usklađenih akcija za suočavanje sa dijabetesom kao ozbiljnom globalnom pretnjom po zdravlje, skrene pažnju na ključna pitanja i drži dijabetes čvrsto u centru pažnje globalne javnosti i politike.

U cilju ispoštovanje naše moralne i radne obaveze Dom zdravlja Alibunar, organizuje besplatne kontrolne preglede i akcije merenja šećera u krvi u prostotijama Službe Opšte medicine u Alibunaru.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *