Светски дан борбе против дијабетеса – 14. новембар 2022. године

Поводом обележавања Светског дана борбе против дијабета у Амбуланти дома здравља у Банатском Карловцу, патронажна сестра Марина Жижаковић је одржала кратко предавање о значају превенције и правилног лечења ове хроничне болести. Том приликом уручила је флајере са неопходним, корисним информацијама, мерила вредности шећера у крви, вредности артеријског крвног притиска.

Светски дан борбе против дијабетеса представља највећу светску кампању посвећену подизању вести о дијабетесу. Покренут је 1991. године од стране Међународнe федерације за дијабетес (ИДФ) и Светскe здравственe организацијe (СЗО) као одговор на ескалирајућу здравствену претњу коју представља дијабетес. Хиљаде локалних кампања, активности, пројекција, састанака и догађаја одржавају се сваке године 14. Новембра, али и током целог месеца новембра.

Овај дан има за циљ да буде водећа платформа за промовисање напора за заговарање за дијабетес, да промовише важност предузимања координисаних и усклађених акција за суочавање са дијабетесом као озбиљном глобалном претњом по здравље, скрене пажњу на кључна питања и држи дијабетес чврсто у центру пажње глобалне јавности и политике.

У циљу испоштовање наше моралне и радне обавезе Дом здравља Алибунар, организује бесплатне контролне прегледе и акције мерења шећера у крви у простотијама Службе Опште медицине у Алибунару.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *