Гњатовић: Све вакцине су ефикасне, неке су само мало спортије

Аутор: Бета – 19.04.2021. године 18:28 часова

Научна сарадница ИНЕП Марија Гњатовић изјавила је да су истраживања о броју створених антитела показала да су све вакцине које су примили становници Србије ефикасне и добре, али да се антитела не стварају једнаком брзином.

Она је за ТВ Војводина објаснила да је ИНЕП на узорку од 10.000 људи анализирао стварање антитела, што је само један од показатеља заштите и да је до сада утврђено да најбржи одговор даје Фајзер вакцина.

“Фајзер две недеље после прве дозе ствара антитела код 85 %, а после друге код 95% вакцинисаних, ефикасна је и стабилна месецима, антитела не опадају нагло и трајаће око годину дана. Спутњик је неколико дана спорија, али три недеље после друге дозе 95% вакцинисаних створи стабилна антитела”, рекла је Гњатовић.

Вакцина у Дому здравља Алибунар

Када је реч о Синофарм вакцини, Гњатовић је рекла да је то класична вакцина и да је очекивано дуже време за појаву антитела, па код највећег број људи она стварају тек две или три недеље после друге дозе.

Додала је да је предност те вакцине безбедност, никоме не шкоди, а једино се чешће дешавало да се антитела не створе код старијих од 65 година, нарочито мушкараца. Казала је да је код оних који су се заражавали, иако су примили кинеску вакцину, после два или три дана створен велики број антитела и имали су благу клиничку слику.

Гњатовић је рекла да је за старије од 65 година, а нарочито за старије од 80 година најбоље да приме Астра Зенека вакцину и да се стварање крвних угрушака код старијих не доводи у везу са вакцином.

Ипак, како је навела, те вакцине најмање има у Србији, па о њој није урађено довољно истраживања.

Најавила је да ће ускоро бити спроведена национална студија, када ће се пратити и стварање антитела, колико је оболелих међу вакцинисанима, као и утицај вакцине на нове сојеве.

  • Текст преузет са Интернет портала Н1, дана 08.06.2021. године

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *