Najava preventivnih pregleda po Srbiji

21.10.2023. godine – 22.10.2023., od 08:00 do 16:00 časova

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u subotu 20. i nedelju 21. oktobra, od 8 do 16 sati širom Srbije biće organizovani preventivni pregledi.

Za pregled nije potrebno zakazivanje, građani treba samo da dođu do zdravstvene ustanove od 8 do 16 sati. Ovog vikenda planirani su preventivni pregledi štitaste žlezde, i to ultrazvučni pregled, kao i određivanje nivoa hormona štitaste žlezde (TSH, FT4, antitereoglobulinska antitela).

Pregledi se organizuju za odrasle osobe koje ranije nisu imale detektovano oboljenje štitaste žlezde.

Prevencija i rana dijagnostika od ključnog su značaja za pozitivan ishod lečenja svake bolesti.

Projekat traje do kraja godine

U saradnji sa Opštinom Alibunar, Dom zdravlja Alibunar počinje realizaciju Projekta „Prevencija malignih i hroničnih nezaraznih bolesti kod žena u seoskim sredinama kroz reči i delo“. Planirano je da ovaj projekat traje tri meseca u okviru koga će se vršiti besplatni preventivni pregledi žena i to: ultrazvučni pregled abdomena, ultrazvučni pregled dojki i štitaste žlezde kao i ginekološki pregled (kolposkopija i PAPA test). Preglede će vršiti dr Mira Pavlović – Kovačević specijalista opšte medicine, dr Tamara Krstec specijalista opšte medicine, dr Veronika Getejanc – Sfera specijalista ginekologije i dr Branislav Gajić specijalista radiologije.

Prevencija malignih bolesti
Prevencija malignih bolesti

Pregledi će se obavljati subotom od 09:00 do 14:00 časova u Domu zdravlja „Alibunar“, u Alibunaru na adresi Trg slobode br. 8.

Pregledi se zakazuju u Domu zdravlja „Alibunar“ u Alibunaru radnim danima u periodu od 09:00 do 13:00 časova pozivom na broj telefona 013/641-269, kao i prijavama u svim mesnim ambulantama telefonskim putem. Optšina Alibunar će obezbediti prevoz svim ženama kojima je zakazan pregled, ukoliko nisu u mogućnosti da isti obezbede samostalno.

Pozivamo sve zainteresovane žene sa teritorije Opštine Alibunar da iskoriste ovu mogućnost i zakažu pregled u cilju kontrole, pravovremene dijagnostike i lečenja.

Bolest je izlečiva kada se otkrije na vreme. Preventivni pregledi su najvažniji!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *