Карцином дојке – редовна контрола најбоља превенција!

Рак дојке ја најчешће малигно обољење жена, као и једно од најчешћих малигних обољења уопште. Појава овог рака је могућа и код мушкараца, али изузетно ретко. Рачуна се да у току животног века од 80 година, једна од осам жена оболева од рака дојке. Број оболелих од рака дојке у Србији је сличан просечном броју оболелих од тог малигнитета у европским земљама, али је Србија на другом место по броју смртних случајева од ове болести. “Због тога је неопходно појачати мере превенције и подићи свест наших суграђана о важности редовних прегледа и контрола код специјалиста из ове области”.

Карцином дојке

Рак дојке се данас може успешно лечити. Чак и у одмаклој фази болести рак дојке не мора да се заврши смртним исходом. Међутим, за бољи успех лечења важно је правовремено открити болест и започети на време одговарајуће лечење. Зато је веома важно да се жене редовно саме прегледавају, као и да учествују у организованим лекарским прегледима за рано откривање и превенцију карцинома дојке.

Рано откривање рака дојке

Данас се препоручују тзв. превентивни прегледи дојки којима је могуће открити присуство тумора у дојци пре него што се “чворић” може напипати.

У ту сврху раде се клинички прегледи дојки од стране лекара, затим мамографија која представља рендгенски преглед дојки, ултразвучни преглед дојки (УЗ) и према потреби нуклеарна магнетна резонанца (НМР).

Самопреглед дојки

“Саветује се да свака жена једном месечно ради самопреглед дојки”

Код жена које имају менструацију, преглед се врши у другој недељи односно 7. до 10. дана од започињања менструације. Преглед се ради на следећи начин: стојећи испред огледала прво са спуштеним, а потом са подигнутим рукама, посматрамо да ли постоји асиметрија у дојкама као нови моменат, да ли је кожа црвена, задебљана или на неком месту наборана и да ли постоји увлачења брадавица; потом се ради палпација леве дојке дланом десне руке хоризонталним и вертикалним клизећим покретима у стојећем ставу, при чему је лева рука подбочена, водећи рачуна да ли се пипају нека отврднућа (тврдине) или чворови, а притиском прстима иза брадавице провери се да ли постоји исцедак; потом се ово исто понови са десном дојком и левим дланом и исти преглед у лежећем положају; преглед пазушних јама ради се врховима прстију супротне руке с тим да је рука на страни прегледа на боку, а раме спуштено (обратити пажњу да ли се пипају тврдине при том прегледу које би указивале на увећане лимфне чворове).

Опасност од рака дојке је повећана у жена:

  • које су имале прву менструацију пре 12 године,
  • које су имале менопаузу пре 50 године,
  • које нису родиле или су родиле после 30 године,
  • у којих је код биопсије дојке нађен поремећај нормалних структура ћелија,
  • које су оперисане због рака једне дојке,
  • ако је у породици неко од блиских сродника имао рак дојке,
  • после 50 године живота опасност се повећава.

За помоћ се обратите ако приметите било који од следећих промена:

Отврдлину, чворић или задебљање, отицање, вруће тачке, црвенило или тамнију кожу, промену величине или облика дојки, стварање јамица или набирање коже дојке, свраб, љуштење покожице или осип на брадавици, увлачење брадавице или других делова дојке, секрет из брадавице који се изненадно јави, јављање новог бола који се не повлачи.

Ови знаци упозорења су веома важни због тога што могу помоћи у раном откривању рака дојке, односно у правом моменту, онда када се обољење може успешно лечити.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *